Home »

Αλλάζει ρότα τώρα η Ντάουνινγκ Στριτ

Αλλάζει ρότα τώρα η Ντάουνινγκ Στριτ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020.

ΛΟΝΔΙΝΟ. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Στροφή στη θέση του για την Αγία Σοφία επιχειρεί το Λονδίνο, το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για «κυριαρχικό ζήτημα» της Τουρκίας, «χαιρετίζοντας», μάλιστα, τις «διαβεβαιώσεις» που παρέσχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε επιστολή του βρετανού υπουργού, αρμόδιου για θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και επισημαίνεται για πρώτη φορά ότι η Τουρκία δεσμεύεται από υποχρεώσεις στο πλαίσιο της UNESCO, βάσει των οποίων οφείλει να αποδείξει ότι η μετατροπή σε τζαμί δεν θα βλάψει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ούτε θα περιορίσει την πρόσβαση στο κτίριο.

Την επιστολή έστειλε στις 17 Ιουλίου ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νάιτζελ Χάντλστον προς την ομάδα Conservative Friends of Greece, η οποία είχε καλέσει τη βρετανική κυβέρνηση να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της Αγκυρας. «Η Αγία Σοφία έχει αξία που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα» τονίζει ο βρετανός υπουργός και συνεχίζει: «Η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στα κράτη – μέλη, όπως το να υποβάλλουν, κατά διαστήματα, αναφορές σχετικά με την κατάσταση συντήρησης των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να ενημερώνουν την UNESCO για τυχόν προτάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία τους και να διασφαλίζουν ότι μοιράζονται αυτά τα μνημεία και ότι (σ.σ.: οι επισκέπτες τους) μαθαίνουν για αυτά».

Οπως σημειώνει ο Χάντλστον, «παρότι κάθε κράτος – μέλος είναι ουσιαστικά υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μνημεία που βρίσκονται εντός των συνόρων του, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα συμβουλευτικά όργανα μπορούν να παράσχουν συμβουλές και καθοδήγηση για να διασφαλίσουν ότι τα μνημεία προστατεύονται». Ο βρετανός υπουργός υπενθυμίζει ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τονίζει ότι εκεί «η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι η μετατροπή (σε τζαμί) δεν θα βλάψει την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της (Αγίας Σοφίας) ούτε θα περιορίσει την πρόσβαση σε αυτή». Και καταλήγει λέγοντας ότι «η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για αυτή την απάντηση. Πρόκειται για ζήτημα που έχει προκαλέσει οδύνη στην ελληνική, κυπριακή και oρθόδοξη κοινότητα της Βρετανίας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το παρακολουθεί. Διακυβεύονται ο πολιτισμός, η κληρονομιά και η θρησκευτική ελευθερία», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ομάδας Conservative Friends of Greece Στέφανος Ιωάννου.

-ends-


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.